Home Wijnreizen Wijnreis Kreta

Wijnreis Kreta

by security.creactiv
Crete_Chania_IligasBeach

Van alle regio’s is Kreta waarschijnlijk deze die meeste vooruitgang geboekt heeft in de laatste decennia. De evolutie van de kretenzische wijn is ronduit impressionant te noemen. Niet alleen de kwaliteit maar ook de uitstraling die kretenzische wijn internationaal verworven heeft, is uitzonderlijk. Die evolutie integreert enkele cruciale voorwaarden: de technische infrastructuur, die vroeger nogal eens te wensen overliet, de scholing en kennis van de nieuwe generatie wijnmakers en het opnieuw cultiveren van inheemse variëteiten die bijna uitgeroeid waren. Hedendaagse kretenzische wijnen hebben niets gemeen met die traditionele wijnen die je je misschien herinnert uit de jaren 70 en 80.

Crete_HeraklionSkalani_Vines_8892_photo Y Skoulas

Van alle regio’s is Kreta misschien de meest diverse. Het grote gebied ten zuiden van Heraklion herbergt hele verschillende wijnbouwers. Zo heb je biodynamische wijnbouw bij Silva Daskalakis winery, organische wijnbouw bij Zacharioudakis winery of Lyrarakis winery, de pionier in lokale, inheemse druivensoorten. Daarbij vind je een 25-tal familiebedrijfjes, waar man en vrouw zoals bij Rhous Tamiolakis winery of 2 broers zoals bij Maragakis winery aan het roer staan. Op Kreta, hoe kan het anders, vind je ook de zonderling: Gianni Economou, die naast olijfolie ongeveer 20,000 flessen vin-de-terroir-natuurlijke wijn produceert van 60- tot 70 jaar oude Liatiko wijnstokken.

Kreta biedt naast de rijke wijncultuur ook het specifieke kretenzische dieet. Meer olijfolie dan gelijk waar ter wereld, granen, peulvruchten, fruit en groenten en in veel mindere mate vlees, schapen- en geitenkaas, melk en eieren. Dit staat echter de gastronomie helemaal niet in de weg, integendeel. Restaurants zoals Oinoa en Glossitses in Chania zijn een eerbetoon aan de kretenzische boeren, vissers en wijnmakers. Ze hanteren de filosofie van het veld naar de vork. Alle schotels worden gemaakt van verse, natuurlijke ingrediënten, die zalig bereid worden met typische kretenzische kruiden en smaakmakers.

Net zoals op de andere wijnreizen die we organiseren, logeren we in 4-sterren hotels en pikken we ook enkele bezienswaardigheden mee. Als bakermat van de Minoïsche beschaving en gedurende eeuwen het belangrijkste kruispunt op de middellandse zee, herbergt het een fantastische mix van oosterse en westerse cultuur. Je vindt er de moskee, de synagoge en de orthodoxe kerk op een tegel naast elkaar. Ook de invloed van Venetië kan je overal waarnemen. De kastelen, forten, havens en woningen kleuren iedere stad.

Praktisch

De wijntour neemt 5 dagen in beslag, inclusief heen- en terugvlucht. In de weekendformule vertrekken we in de regel op donderdag en keren de volgende maandag terug. In de midweekformule vertrekken we op maandag of dinsdag en keren we op vrijdag of zaterdag terug. Er wordt tweemaal overnacht in Heraklion en tweemaal in Chania, de tweede stad van Kreta.

Bij inschrijving ontvang je een uitgebreide brochure met alle informatie.

Crete_Chania_SamariaGorge_6595_photo Y Skoulas

Dag 1

Op dag 1 landen we in Heraklion, installeren we ons in het hotel, gaan onze benen strekken voor een verfrissende stadswandeling, stoppen we in een typisch kafeneion of wijnbar, of beide, en gaan we ’s avonds lekker dineren.

Dag 2

Op dag 2 gaan we proeven: we bezoeken een 3-tal wijnhuizen met lunch onderweg. Terug in Heraklion gaan we op culinaire tour.

Dag 3

Op dag 3 pakken we ’s morgens onze koffers en gaan richting Chania. Onderweg stoppen we bij een drietal schitterende wijnmakers. ’s Avonds arriveren in Chania waar we genieten van de oude haven, een schitterend diner en voor de liefhebbers shopping, dancing, …

Dag 4

Dag 4 beginnen we met een bezoek aan de oude stad om daarna 2 wijndomeinen te bezoeken. ’s Avonds doen we ons nogmaals tegoed aan de kretenzische keuken.

Dag 5

Dag 5: shopping in Chania of activiteit op zee, vrije tijd en terugvlucht.