Home Partners

Partners

by security.creactiv

Wijndomeinen

Aivalis

Christos Aivalis maakt pure en authentieke wijnen. In de wijngaard wordt niet bemest of geïrrigeerd. De wijnstok moet zodoende diep gaan wortelen om druiven te produceren. De wijnen worden ook niet gestabiliseerd of gefilterd om een zo natuurlijk en organisch product mogelijk te hebben. Samen met zijn zoon Sotiris, die het wijnmaken leerde in Bourgondië, maken ze ‘Le Sang de la Pierre’, een van de beste wijnen van Griekenland. 100% Agiorgitiko.

Alpha Estate

Alpha Estate ligt in de Amynteo regio in het Noordwesten van Macedonië vlakbij het Vegoritida meer. De wijngaarden bevinden zich op 600 tot 700 meter hoogte, op een zanderige, arme bodem, dicht bij het meer. Dit uniek terroir weerspiegelt zich in de complexe wijnen die het resultaat zijn van de samenwerking tussen 2 visionaire wijnmakers, Makis Mavridis en Angelos Iatridis. Hun doel is wijn op internationaal niveau te produceren, met respect voor de omgeving, en met de allerlaatste vinificatietechnieken. Xinamavro en Malagouzia op hun best.

Biblia Chora

Blblia Chora werd in 2001 opgericht door 2 bekende wijnmakers, Vassilis Tsaktsarlis en Vangelis Gerovassiliou. De wijngaarden liggen op 400 meter hoogte aan de voet van de Pageo berg in Kokkinochori. Er wordt hier sedert de oudheid wijn geteeld. Er wordt op volledig organische wijze geproduceerd. Ook wordt er nog met de hand in de wijngaarden gewerkt, machines komen er niet aan te pas. Het wijndomein heeft bijna alle internationale prijzen behaald. Hun Ovilos wit haalde de cover van Decanter in December 2009 toen het werd verkozen tot een van de beste witte wijnen ter wereld. Meer dan het bezoeken waard. Zie ook de blog Biblia Chora voor meer uitleg.

Bosinakis

De familie Bosinakis heeft sedert 1979 een wijngaard in Manineio, waar Moschofilero de PDO uitmaakt. Daarnaast telen ze ook Roditis en rode varianten zoals Surah, cabernet Sauvignon en Merlot.

Chatzivaritis

Vaggelis Chatzivaritis runt samen met zijn vrouw Olga al decennialang een bloeiend wijnbedrijf in Goumennissa. Zij zijn meesters van Xinomavro en Negoska. Hiet wordt wijn met passie en liefde gemaakt.

Costas Lazaridis

Een van de grotere wijnhuizen met vooral internationale druivensoorten. Heeft heel wat prijzen gehaald in international wedstrijden.

Dalamaras

Kostas Dalamaras is een jonge wijnmaker in een lange traditie van wijnmakers. Hij is een van de talenten van Naoussa die op louter organische wijze schitterende wijnen produceert van zowel inheemse als internationale druiven. Dit wijnhuis is meer dan het bezoeken waard. De proeverij gebeurt in een antieke distellerie.

Douloufakis

Nikos Douloufakis is de derde generatie van het huis met zijn naam. Hij leerde het vak in Venetië en bouwt verder op vierduizend jaar wijnmaken op Kreta. Vooral zijn expressie in lokale druivensoorten maken hem tot een van de beloftevolste wijnmakers van Griekenland

Gaia wines

De filosofie van Gaia wijnen heeft als doel om de Griekse inheemse soorten tot hun volle expressie naar buiten te laten komen om erkenning buiten Griekenland te verwerven. Door het potentieel van de Agiorgitiko van Nemea en de Assyrtiko van Santorini te realiseren heeft Gaia wijnen vele internationale prijzen gewonnen.

Gofas

Gofas wijnen vertrekken van een excellente wijngaard waar de druif minutieus geteeld wordt om daarna met hele moderne vinificatietechnieken aangestuurd door Venus Kyriakou en Panagiotis Thamnidi onder leiding van Kostas Gofas tot een hoogstaand kwaliteitsvolle wijn omgetoverd te worden. Naast Agiorgitiko en Malagouzia worden ook Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay maar ook het uitzonderlijke Sauvignon Gris gekweekt.

Karanika

Domein Karanaika staat voor compromisloze kwaliteitsvolle bubbelwijnen geproduceerd in totale harmonie met de natuur. De organisch/biodynamische wijngaarden op het Amyndeo plateau in het Noordwesten van Griekenland van Xinomavro, Assyrtiko en de bijna vergeten Limniona druivensoorten produceren verschillende wijnen, van cuvee speciale tot een rijpe rode Xinomavro/Limniona blend naast de jonge messcherpe Assyrtiko

Kir-Yianni

Kir-Yanni Estate werd in 1997 opgericht door Yiannis Boutaris, een van de leidende figuren in de Griekse wijnindustrie en dit nadat hij de Boutari Wine Group verliet (een van de grootste wijnmakerijen in Griekenland). Het Kir-Yianni Estate is gelegen in Naoussa in het Noordwesten van Griekenland en verspreidt zich over de beide flanken van de berg Vermion. De wijnranken bevinden zich op 700 meter hoogte en genieten zo van de koele nachten tijdens de warme zomers. Xinomavro op zijn best. Het wijnhuis behoort tot de top 5 huizen van Griekenland

Kokkinos

Stavros Kokkinos kweekte appelen en peren tot hij besmet raakte met het wijnvirus. Twintig jaar verder heeft hij een passioneel en karaktervol wijndomein uitgebouwd in Naoussa. Hij mag dan misschien wel eigenzinnig cultiveren, zijn wijnen hebben persoonlijkheid en karakter. Zijn Xinomavro wijnen hebben eerder een modern karakter. Zijn ambitie reikt zo ver als zijn passie. Een echt beloftevol wijnhuis.

Koroniotis

Het Koroniotis wijndomein is een boetiek wijnbedrijf dat kwaliteitsvolle wijnen produceert. Kyriakos Koroniotis creëert wijnen in een authentieke Griekse stijl, met een sterke concentratie aan smaken maar vooral fruit. Hij is kwaliteit toegewijd en controleert daarom het proces van in de wijngaard tot de fles. Hij combineert moderne, gesofistikeerde wijntechnieken met de eeuwenoude skills. Al zijn wijnen zijn prachtig in balans en hebben meerdere internationale prijzen gewonnen.

Lyrarakis

De Lyrarakis familie verbouwt en maakt wijn sedert 1966. In deze 50 jaar heeft de ze hoofdzakelijk haar energie in het redden en cultiveren van inheemse druivensoorten gestopt, met verrassend positief resultaat. Het wijndomein is de standaard geworden op Kreta. De vele internationale onderscheidingen blijven maar aangroeien en bewijzen dat de erkenning die het wijnhuis geniet na al die jaren pionierswerk meer dan terecht is.

Manousakis

Het Manousakis domein bevindt zich in het westen van Kreta en heeft alle Rhone-druiven aangeplant. Zo vind je er naast een schitterende Rousanne ook een lekkere, rijke Grenache. Daarnaast wordt ook op organische manier Vidiano verbouwd. ‘Nostos’, de naam die het wijndomein draagt, slaagt erin complexe, gebalanceerde wijnen te produceren met moderne vinificatietechnieken. Het is vooral het werk in de wijngaard, met aandacht voor iedere wijnstok, stuk per stuk, met de hand, die voor deze kwaliteitswijnen zorgt.

Papagiannakos

Het Papagiannakos domein staat als toonbeeld voor de Attische wijnbouw met als sterkdragers de Savatiano en Malagouzia druif een stuk verder dan de meeste wijndomeinen. Het fantastische architecturale gebouw reflecteert de kwaliteit die Papagiannakos produceert. De kennis en ervaring van het wijnhuis zijn een sterke troef. Het doel van het wijnhuis is vooral kwaliteitsvolle wijnen te produceren die het karakter van de druif en de personaliteit van de wijnmaker ten volle tot expressie brengen.

Semeli

Het Semeli wijndomein evolueerde van een boetiek wijngaardje aan de voet van Pentelis berg tot een groot wijndomein in Nemea, net zoals de eerste wijnen geëvolueerd zijn tot favoriteten onder de Griekse wijnadepten. De wijnen weerspiegelen het uitgesproken karakter van de druivensoort, verpakt in een sterke, kwaliteitsvolle wijn. Nu werkt Semeli fel aan het uitbouwen van wijntoerisme en is het een van onze favoriete partners. Meer dan het bezoeken waard.

Silva wines

Silva wines is een state-of-the-art wijndomein op Kreta, 17kms ten zuiden van Heraklion. De kretenzische wijnen die hier geproduceerd worden van inheemse druiven als Liatiko, Kotsifsali, Thrapsathiri en Malvasia worden geblend met gereputeerde druivenrassen zoals Syrah en Merlot. Experimenten worden niet geschuwd, telkens met een schitterend resultaat. De hand van wijnmaakster Maria Daskalaki herken je in iedere wijn.

Skouras

Het verhaal van het Skouras wijndomein begint bij George Skouras die in Bourgondië het wijnmaken doorgrondt en in 1986 een emblematische wijn op de markt brengt, de ‘Megas Oenos’, toen een blend van Agiorgitiko en Cabernet Sauvignon, nu 100% Agiorgitiko. Het is een uitstekende Europese wijn met een sterk rijpingspotentieel. Het domein is ondertussen uitgegroeid tot een van de sterkhouders van de Griekse wijnwereld. Een bezoek aan het domein is een must.

Strofilia

Het wijndomein Strofilia heeft 2 grote vestigingen. Een in Nemea waar voornamelijk de rode druivensoorten en een in Attika waar voornamelijk de witte druiven geteeld worden. Het begon allemaal in 1980 in Attika, waar Giannis Maltezos en Achilleas Lampsidis de oude wijnpers repareerden, enkele hectare internationale druiven aanplantten en succes oogsten met hun eerste wijnen. Nu is Strofilia uitgegroeid tot een heel sterk wijndomein waar de volgende generatie al heel sterk ingewerkt is. Je bent er altijd een zeer welkome gast.

Thymiopoulos

Apostolis Thymiopoulos is de coming man in het Griekse wijnlandschap, toch zeker wat Xinomavro betreft. Na zijn studies in Frankrijk heeft hij de familie wijngaard onder handen genomen en uitgebreid. De diepe wijnkennis en ervaring laten hem toe uitstkeende fruitige wijnen te maken, net zoals big-body zwaargewichten. Telkens is het resultaat verrassend en opmerkelijk. Waarschijnlijk is hij de man die in de toekomst enkele topwijnen zal maken, vergelijkbaar met de kwaliteit die de grootste wijnhuizen van Europa brengen. History in the making!

Troupis

Het Troupis domein werd in 2010 opgestart met 7 hectare aanplanting van Moschofilero, de PDO-druif van Mantineia, op zo’n 700 meter hoogte. Er wordt constant geïnvesteerd in nieuwe installaties en wijngaarden. Het wijnhuis schuwt geen experimenten met microvinificaties. Zo worden ouden en bijna vergeten soorten zoals ‘Kolliniatiko’ of nieuwe aanplantingen van Moschofilero op verschillende wortelstokken uitgetest. Een nieuwe reeks amforen zorgt voor verdere ontwikkeling. Kortom, een groeiend en bloeiend bedrijf dat kwaliteitsproducten aflevert.

Tselepos

Naast Moschofilero en internationale soorten is tselepos vooral gekend voor zijn bubbels: Amalia brut en Amalia Rose. Tselepos heeft ook een wijngaard op Santorini, een tendens in de griekse wijnindustrie om de nieuwe impuls die Assyrtiko aan de industrie brengt, in hun aaanbod te integreren.

Zacharioudakis

Het “Domein Zacharioudakis” situeert zich op de top van de 500 meter hoge heuvel “Orthi Petra”, vlakbij het dorp Plouti, in Kreta en werd in 2000 opgericht door Stelios Zacharioudakis met de specifieke filosofie de kretenzische druivenrassen op hun meest natuurlijke manier tot grote wijnen te laten rijpen. Alles aan het wijnhuis is doordacht en doordrenkt met de passie voor kretenzische wijn. Het is een unicum in de wijnindustrie en behoort mijn inziens tot de betere wijnhuizen van Griekenland. De single variety Kotsifali is uniek, net als hun Vidiano. Het is een wijnhuis met een grote toekomst. De locatie is uniek. Vaut plus que le détour!